INTERVIU EXCLUSIV. Eugen Doga critică violenţa protestatarilor din PMAN

Cel mai important şi cel mai puternic element unificator este limba. Nu este limbă, nu este ţară, nu este popor. Aceasta este opinia marelui compozitor Eugen Doga, expusă într-un interviu oferit în exclusivitate pentru PRIME. Maestrul a mai vorbit despre ţară, despre lupta pentru independenţa faţă de URSS, dar şi despre cultura moldovenilor.

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Maestre, ce făceaţi acum 25 de ani, atunci când Republica Moldova îşi dobândea independenţa faţă de URSS şi cum aţi perceput acele evenimente? V-au speriat, v-au inspirat?"

Eugen Doga, compozitor:

"Eram atunci în centrul evenimentelor. Văd acum că au apărut foarte mulţi eroi şi talmaci de la evenimentele acelea, dar, de fapt, noi luptam acolo în cadrul Uniunii Sovietice. Aş vrea să menţionez că mulţi „curajoşi” nu şi-au pus semnătura. Noi eram 42 de deputaţi, după cum îmi amintesc, şi mulţi eram ocupaţi în timpul ăsta. Aşa că nu e atât de simplu. Nu era să fie acest prim Parlament dacă nu făceam noi această bătălie care era acolo. Au fost adoptate nişte legi extraordinare. Pactul Ribbentrop-Molotov, care este uitat, apropo, şi de Parlamentul întâi. Mai mult, atunci aveam confruntări destul de drastice cu domnul Gorbaciov, fiindcă atunci era problema Transnistriei. Acolo, începea să clocotească chestia aceea şi se putea opri fierberea aceasta. Şi l-am rugat, am făcut o scrisoare, ca să vină Gorbaciov în Moldova, să rezolve această problemă. Şi dacă venea, îi posibil că putea să o rezolve. Cine ştie? Nu ştiu. În orice caz, nu a venit. Nimeni nu a vrut să semneze această scrisoare, să mergem la Gorbaciov. S-a găsit, slavă Domnului, să-i fie ţărâna uşoară, domnul Timofei Moşneagă, celebrul doctor. Noi, amândoi, am făcut această treabă. Nu-i mare curaj, dar trebuia, fiecare la locul lui să-şi pună această notă, cum e aici la pian, că fie acest imn al libertăţii care nu a venit aşa, pur şi simplu, ca o mană de la cineva."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"În ce măsură independenţa ţării a fost provocată de dobândirea grafiei latine, care s-a întâmplat doi ani mai devreme?"

Eugen Doga, compozitor:

"Asta, într-adevăr, aici a fost adoptată. Eu cred că a venit la firea ei. Fiecare om are nu numai simţirile şi acest caracter în interior. Are şi faţă, are aspectul feţei. Şi limba, la fel, are aceste straie, aceste veşminte care se cheamă grafie. De exemplu, eu foarte târziu m-am asociat la această mişcare. Nu ascund. Ceea ce gândesc e ceea ce vorbesc. Eu într-adevăr eram un românofob extraordinar. Eram un produs sovietic clasic. Desigur, m-am bucurat din cauză că nu acele care mi-au venit undeva, implantate de cineva, dar ceea ce am în genele astea, care stau în mine, zac şi vroiau, şi ele, aceste gene, să iasă la suprafaţă şi au ieşit. Eu m-am bucurat. M-ai mult, ştiu că mulţi nici nu au avut această perioadă de trecere, fiindcă noi toţi scriam, cunoşteam şi, desigur, citeam cărţile româneşti. Aşa că, nu era de mirare."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Aţi compus multe melodii, capodopere cunoscute în lumea întreagă, dar ţineţi la una în mod special, care v-a inspirat din acea perioadă?"

Eugen Doga, compozitor:

"Eu niciodată nu am lucrat la evenimente, niciodată. Eu de la bun început am avut programul acestei ţări, acestui popor, acestor tradiţii, acestor sentimente, acestor factori din care noi suntem compuşi. Când vorbim despre folclor, uităm că noi suntem singuri produsul folclorului. Când toate acestea s-au întâmplat, nu era nimic deosebit. Şi chiar de la bun început, eu aveam un program, când am început să fac compoziţie, aveam un program ca tot să scriu, toate genurile să fie cu caractere naţionale, moldoveneşti. Deci, sentimentele acestea de unificare, de integritate spirituală, în primul rând, am făcut-o încă pe atunci. Îmi amintesc când în centrul Chişinăului, care acum se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, erau 15 dansatori şi cântăreţi, care dansau şi cântau Hora Prieteniei. Am organizat şi un festival internaţional de dans. Erau din toate ţările, zeci de ţări. Şi am scris această horă. Se cântă acum? Nu se cântă! De ce? Mă întreb. Uite, nu vor simboluri. Cine nu doreşte? Nu înţeleg. Eu aş vrea să-l văd pe acela, să-l iau, uite aşa, de guler şi să-l întreb: „Ce nu îţi place? De ce nu îţi place?” Chiar acum, Ziua Independenţei pe care o sărbătorim. De ce nu le vine la urechile lor aceasta. Eu îmi închipui în loc de „tra-la-la-urile” acelea care erau atât de rapide, nişte tempouri nebune cu picioarele mai sus de cap, care nu sunt caracteristice pentru noi. Acestea sunt mişcări străine. La noi, picioarele nu se ridică mult de la pământ, dar pământul arde sub picioare. Noi trebuie să fim un popor integru! Aşa cum este Rusia, cum este Germania, cum este Franţa. Ca să închei acest subiect, noi avem nevoie de simboluri."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Aşadar, Moldova a reuşit să obţină independenţa acum 25 de ani. Ce nu a reuşit Moldova în acest sfert de secol, cei care s-au perindat la conducere?"

Eugen Doga, compozitor:

"Am căpătat război, am căpătat această dezbinare a ţării. Deci, acum ce cred eu că a fost o scăpare. Cetăţenia! Încearcă să capeţi o cetăţenie în Rusia. Nu vorbesc de America. Asta e tare departe. Trebuie zeci de ani ca să primeşti acest paşaport şi cetăţenie. Aici, poftim! „Zahodi, ne hociu!” (Traducere: Intră, dacă vrei. - n.r.) Aşa se cheamă, mă scuzaţi. La toţi li s-a oferit. De a fi cetăţeanul unei ţări trebuie să ai unii parametri. Să cunoşti limba, să cunoşti istoria, să iubeşti acest pământ, să fii o integritate, o parte integră a acestui pământ, a acestui popor, a acestei culturi, a acestor datini şi aşa mai departe. Nu! S-a dat la toată lumea. Pe urmă – limba! Cel mai important şi cel mai puternic element unificator este limba. Nu este limbă - nu este ţară, nu este popor."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Se spune că nivelul de trai este direct proporţional cu nivelul de cultură. În aceşti 25 de ani de independenţă, cultura a fost valorificată?"

Eugen Doga, compozitor:

"Întradevăr, nu pot fi separate una de alta, aceste două segmente – cultura şi nivelul de trai. Dacă nivelul de trai e scăzut şi cultura e la fel, fiindcă depinde una de alta şi provine una de la alta. Deci, de aceea, regret, fiindcă aud în fiecare zi, şi la postul Dvs., aud fel de fel de crime în sate. În sate nu se făceau crime! Îmi amintesc când nici uşa nu se încuia. Se punea mătura în uşă. Acesta este nivelul de cultură, de conştiinţă, de simţul acesta uman care ar trebui să fie tot ridicat, dar nu scăzut la nivelul animalelor sau sălbaticilor. Tot ce este aici nu este cumpărat de mine. Eu nu sunt în stare să am aceste lucruri. Slavă Domnului că s-au găsit oameni buni şi m-au ajutat cu chestia asta. Preşedintele Voronin care era la vremea sa, iar mai înainte şi Lucinschi. Nu pot să mă plâng că am fost în afara atenţiei şefilor, dar eu aş vrea nu să-mi acorde ajutoare, dar să fiu în stare singur să mă asigur. Eu cred că vorbind despre sinele meu, eu mă refer la toată elita culturii care este, din păcate, foarte anevoioasă, de aceea noi, deseori, îi criticăm că umblă pe la nunţi şi cumetrii. Dar ce să facă? Uite, ei pe mine nu mă iau la cumetrii din păcate, dar eu nici nu prea regret, din cauză că am mai mult timp pentru muzica clasică."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Apropo despre nivelul de cultură. Cum aţi perceput, pe 27 august, aceste huiduieli, fluierături în Piaţa Marii Adunări Naţionale în timp ce mărşăluiau militarii ţărilor membre NATO, pompieri, poliţişti care ne apără ţara, combatanţi care au luptat în 1992?"

Eugen Doga, compozitor:

"Eram în scenă atunci când se petreceau acelea şi în momentul când preşedintele ţinea cuvântarea. Eu cred că este o obrăznicie mare. Deci, nu se poate permite ca în Casa Mare să umbli cu ciorapi murdari sau în genere să facă porcării. Piaţa Marii Adunări, în zi de sărbătoare, era Casa Mare. Şi acolo erau cei mai scumpi oaspeţi veniţi din străinătate, dar şi oameni din republica noastră erau acolo, stăteau, dansau şi cântau. Până la urmă savurau acea frumuseţe care era acolo. Într-adevăr a fost o paradă foarte frumoasă care mi-a plăcut mult. Dar nu se poate să fluiere şi să facă acolo dezordine. Cred că scopul lor era numai metoda prin dezordine, dar scopul lor, se vede că, era de a face. Eu aş folosi cuvântul la maxim. Ca să răstoarne acest Guvern. Vă place, nu vă place, sunt metode democratice. Lăsaţi chestia asta “cu forţa”... Deci, nu mi-a plăcut deloc."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Aţi fost invitat în tribune, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la fel ca alţi oameni de valoare, dar aţi avut dificultăţi să ajungeţi în acel loc, întrucât poliţia a luat măsuri aspre de securitate. Sunt justificate aceste măsuri?"

Eugen Doga, compozitor:

"Da, justificate. Ce încurcă la urma urmei? Lasă fiecare să-şi facă datoria, ăia îşi făceau datoria că ne asigurau această ordine. Eu cred ca era justificat. Dacă nu era chestia asta, era să fie ferească Dumnezeu. Înseamnă că au studiat, aici lor bravo că au studiat, au cercetat. Ştiau la ce se poate aştepta. Şi bine că au evitat aceste lucruri, pentru că era să fie un scandal, ferească Dumnezeu ce era."

Dorin Ţurcanu, jurnalist Prime TV:

"Maestre, am aflat că mai mulţi internauţi sunt de părere că dumneavoastră ar trebui să fiţi preşedintele Republicii Moldova. Dacă aţi fi preşedinte pentru o zi, ce aţi face?"

Eugen Doga, compozitor:

"Eu sunt preşedintele muzicii mele. Şi asta e pe viaţă! Aici cât e un mandat? E prea puţin pentru mine. Eu nici nu mă gândesc la chestia asta, niciodată. Eu dacă era să fiu pe linia asta de carieră, eu demult îmi făceam... fiindcă, încă din studenţie... Deci, eu aici nu mă fălesc, nu mă laud. Eu simt colectivul şi chiar când în 1991 era această trecere, eu eram să mă ocup, în orice caz, de cultură. Şi mi-au propus ministrul Culturii. Să iau cultura. Am refuzat. Nu mă interesează pe mine chestia asta. Mă interesează ceea ce am pe vecie. Şi am spus - eu sunt preşedintele muzicii mele. Asta este un post de la Dumnezeu şi pe mine mă aranjează. "

Sursa Foto: facebook.com

Lasă un comentariu