În căutarea dreptăţii. Numărul persoanelor care beneficiază de asistență juridică garantată de stat este în creştere

Embed:

Numărul persoanelor care beneficiază de asistență juridică garantată de stat este în creştere. Datele oficiale arată că, anul trecut, peste 65 de mii de moldoveni s-au folosit de aceste servicii, cu şase mii mai mulţi decât în 2016. Potrivit specialiştilor în domeniu, acest lucru s-ar datora faptului că a crescut încrederea cetăţenilor în justiţie. 

Elena Voronina din Chişinău are 72 de ani şi are deficienţe grave de vedere. Femeia susţine că fiica ei ar fi profitat de acest lucru şi a lipsit-o de capacitatea civilă de exerciţiu. 

"Aşa s-a întâmplat că, din cauza apartamentului pe care îl aveam, am fost lipsită de capacitatea de exerciţiu. Asta chiar dacă locuiam în azilul de bătrâni din Cocieri. Nu am avut niciodată vreo problemă de ordin psihologic", a spus locuitoarea Capitalei, Elena Voronina.

Bătrâna spune că nu s-a dat bătută şi a apelat la ajutorul avocaţilor, pentru a-şi întoarce dreptul de a lua singură decizii.

"Nu am cheltuit bani, pentru că am deficienţe de vedere. Statul mi-a oferit un avocat foarte bun", a menționat locuitoarea Capitalei, Elena Voronina.

Alexandru Cebănaş, avocatul care a fost desemnat să apere interesele femeii, a solicitat o expertiză medicală repetată, însă abia după cinci ani a reușit să obțină câștig de cauză în instanță.

"De vreo 5-6 ori experţii au refuzat efectuarea expertizei motivand sub diferite pretexte. Deja la Curtea de Apel a fost efectuată expertiza şi a fost emis un ordin medical ca doamna este capabilă", a afirmat avocatul Alexandru Cebănaș.

În 70 la sută dintre cazuri, asistență juridică garantată primesc persoanele vizate în dosare penale, care pot solicita acest serviciu indiferent de statutul lor social. În cazul proceselor civile şi contravenţionale, statul analizează veniturile solicitantului.

Astfel, de asistență juridică gratuită beneficiază, în primul rând, minorii, persoanele care au la întreţinere copii şi cele care provin din familii social-vulnerabile.

"Testul financiar consta în evaluarea veniturilor băneşti obţinute sub formă banească de către toţi  membrii familiei apţi de muncă, aceste venituri sunt imparţite la toţi membrii familiei şi există un plafon, este minimum de existenţă trimistrial stabilit de Biroul Naţional de Statistică la moment este circa 1.866 de lei", a declarat directorul executiv al CNAJGS, Lilian Darii.

"Întradevăr mulți cetățeni își pun speranța în justiție în soluționarea unor chestiuni ce ține de viaţa lor personală. Chestiuni ce țin de bunurile lor, de averile lor. Sunt cetățeni care au au încredere. Ei văd unica cale legală pentru soluționarea acestor chestiuni", a subliniat preşedintele CNAJGS, Emanoil Ploșnița.

Asistenţa juridică gratuită poate fi solicitată la orice etapă a procesului penal, iar, în cazul proceselor civile, acest ajutor poate fi solicitat chiar şi înaintea începerii lor. Acest serviciu există în țara noastră din anul 2010.

Lasă un comentariu