Gripa a făcut două victime în Moldova. Doi tineri au decedat din cauza complicaţiilor

Embed:

Gripa a făcut două victime în Moldova. Un bărbat de 27 de ani, originar din Bălţi, şi o femeie de 28 de ani, din Cahul au decedat din cauză că s-au adresat prea târziu la medic. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, cei doi au ajuns la spital abia după o săptămână de la apariția primelor simptome.

Bărbatul a fost internat în stare gravă în secția de Reanimare, unde a murit în scurt timp.

"Decesul a survenit din cauza că a avut gripă. Bolnavul nu a administrat la timp tratamentul şi a făcut complicaţii. El a fost diagnosticat cu pneumonie bilaterală", a spus medicul Elena Tureac.

Potrivit medicilor, complicaţiile pot fi evitate, dacă bolnavii se adresează la timp la medic.

"La apariţia semnelor clinice compatibile cu gripa şi infecţii respiratorii acute să solicite medicul de familie sau ambulanţa. Să nu practice automedicaţia. Preşcolarii şi şcolarii cu simptome similare să nu frecventeze instituţiile de învăţământ", a zis şeful Centrului Supraveghere şi Control Infecţii, Ştefan Gheorghiţă.

În prima săptămână a anului 141 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă. 70 la sută dintre ai au fost spitalizaţi.

În schimb, numărul de cazuri de infecţii respiratorii a scăzut la începutul anului cu aproape 15 la sută, faţă de ultima săptămână a anului trecut.

"Centrele de Sănătate Publică din raioane au introdus filtru dimineaţa în instituţiile de învăţământ, preşcolare, au instruit profesorii şi educatorii. Pentru că sunt cazuri când copii vin la şcoală sau grădiniţă cu semne ale infecţiilor respiratorii acute. Şi atunci ei trebuie examinaţi şi solicitat medicul", a afirmat şeful Centrului Supraveghere şi Control Infecţii, Ştefan Gheorghiţă.

Peste 700 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă de la începutul sezonului rece. În total, au fost imunizate peste 170 de mii de persoane, care fac parte din diverse categorii de risc. Totodată, aproape 30 de mii de doze de vaccinuri au fost repartizate în regiunea transnistreană.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu