Festivalul Mărțișor la Paris 2014 - un eveniment de excepție în diasporă

Embed:

Parizienii au avut parte de două spectacole excepționale derulate sub egida Mărțișorului pe 1 și 2 martie. Un important număr de artiști din Republica Moldova au încântat week-endul trecut publicul din Paris cu cele mai alese mostre ale cântecului și dansului românesc din Basarabia.

În prima zi a Festivalului pe scena Espace Reuilly din Paris au evoluat grupurile artistice de la Centrul de Creație a Copiilor "Floarea Soarelui" din Chișinău. Copiii din ansamblul de dans "Mărțișor" au încins sala prin ritmurile dânselor populare, din repertoriul lor nelipsind "Călușarii" și "Ciuleandra", ansamblul vocal "Baladă" au interpretat cântece legate de obiceiuri ancestrale (cântece de păstorie, de cătănie, etc.).

Iar a două parte a concertului din 1 martie a culminat cu prestația fantastică a inegalabilului Vali Boghean & Band. Prima seară a festivalului a sfîrșit doar la insistență proprietarilor localului, căci spectatorii vrăjiți de muzică artiștilor reclamau tot noi și noi piese.

Ziua a două a continuat cu un recital plin de foc și vervă, ținut de maestrul Mihai Ciobanu, împreună cu tinerii artiști din Chișinău.

Ada Panciuc, o spectatoare a menționat "Am fost la ambele concerte, foarte frumos au evoluat toți, copiii erau minunați, emoții pozitive și bucurie de a revedea dansurile și muzică noastră, de a cîntă și dansa împreună (cunoașteți moldovenii - cînd aud o horă, nu pot sta pe loc)."

Spectatorii au mai avut ocazia să admire o expoziție de mărțișoare și artizanat, dar și să procure mărțișoare confecționate de tineri din Chișinău și Paris.

Festivalul Mărțișor la Paris 2014 a fost o ocazie unică pentru co-naționalii noștri de a se regăsi și de a asista la două spectacole de cea mai înalta calitate, dar și o posibilitate pentru oaspeții francezi de a cunoaște Republica Moldova prin cea mai importantă valoare a ei : oamenii cu datinile și obiceiurile lor, artiștii de talie mondială care ne reprezintă.

Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris a conchis "Pentru organizarea acestui Festival am trecut prin mai multe greutăți dar am reușit să organizăm un eveniment de calitate care a bucurat și unit pe toți cei prezenți. Iar tinerii din Chișinău a avut posibilitatea să vadă Parisul și să fie încurajați în păstrarea valorilor neamului nostru".

Festivalul a fost organizat de către Clubul Liberal Paris, cu sprijinul asociațiilor partenere.

Lasă un comentariu