Expoziție tematică. Târgul de Invenţii a fost organizat, în premieră, în Moldova

Embed:

Peste 30 de inventatori din ţara noastră şi de peste Prut au participat, astăzi, la o expoziţie tematică, organizată, în premieră, în oraşul Ungheni. Printre invenţiile prezentate la târg se numără instalații pentru curățarea mediului şi aparate medicale revoluţionare.

Tatiana Pîslari din Chişinău a inventat un dispozitiv care curăţă apa de bacterii cu ajutorul bilelor de cuarţ.

"Cu ajutorul motorului, apa se roteşte şi cu ajutorul sticlei de cuarţ în mijloc. Apa se decontaminează. Am observat că bacteriile foarte bine se decontaminează şi rămân puţine", a spus cercetătorul științific, Tatiana Pîslari.

A găsit o metodă de a lupta împotriva bacteriilor şi stomatologul Doriana Agop-Forna din România. Medicul, care are o experienţă de 30 de ani în domeniu, a creat o pubilă-aseptică pentru excluderea infecţiilor dentare.

"O dată cu radiația în sine şi factorul care poate să împiedice, să stopeze înmulţirea bacteriilor, să putem desfăşura o activitate, care să nu rişte contaminare a mediului în cauză", a menționat stomatologul Doriana Agop-Forna.

S-au lăudat cu realizările lor şi cercetătorii de la Academia de Științe din ţara noastră.

"Aparate pentru măsurarea automată a gazelor, a apelor. Un hibrid dintre secară şi grâu, care este rezistent la dăunători, rezistă la temperaturi joase, rezistă la secetă şi dă o roadă de două, trei ori mai mare", a afirmat preşedintele Academiei de Ştiinţă din Moldova, Gheorghe Duca.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de invenţiile prezentate.

Toate invențiile vor fi evaluate de un grup de experţi, iar 10 cele mai bune realizări, vor fi expuse la Chişinău, la sfârşitul lunii noiembrie.

"Ceea ce este creativ şi interesant să fie implementat. Să găsim posibilităţi de producere în seria de inovaţii ca ele să nu rămână doar la nivel de teorie sau la nivel de exponat", a zis președintele juriului Vasile Botnari.

Târgul Internaţional de Invenții şi Idei Practice este la a opta ediţie şi se organizează în Moldova pentru prima dată.

Lasă un comentariu