Expoziţie înfricoşătoare la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Instrumente de tortură din Evul Mediu, expuse la Chişinău

Embed:

Unele dintre cele mai înspăimântătoare instrumente de tortură din evul mediu au fost expuse la Chişinău.Obiectele au fost aduse în Moldova de un polonez, care a reuşit să le adune de la mai mulţi colecţionari cu renume din Europa. Expoziţia a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. 

De-a lungul istoriei, oamenii au inventat tot felul de dispozitive de tortură pe care le foloseau pentru pedepsirea sau terorizarea celor vinovaţi de încălcarea legii. Fecioara de fier, expusă la Muzeul de istorie - e una dintre cele mai înfricoşătoare obiecte de tortură din evul mediu, fiind folosită de inchizitorii medievali pentru a le provoca învinuiţilor chinuri groaznice.

"A fost făcut în aşa mod, ca să încapă în interior omul, iar sus să fie capul. Atunci când se închideau aceste uşi, cuţitele din interior îl răneau doar, însă nu îi atingeau cele mai importante organele pentru a-l menţine cât mai mult în viaţă", a spus organizatorul expoziţie Oxana Satirovici.

În cadrul expoziţiei este expusă şi aşa-zisa balanţă pentru detectarea vrăjitoarelor.

"Vrăjitoarea, nu putea avea mai mult de 49 de kilograme, întrucât mătura ei nu putea ridica o greutate mai mare. În cazul în care cântărea mai mult, ea era arsă pe rug", a zis organizatorul expoziţie Oxana Satirovici.

Cele suspectate ca ar fi vrăjitoare, erau verificate şi cu ajutorul unei biblii. Femeile erau aşezate pe unul dintre cele două talgere iar pe celălalt era pusă cartea de rugăciuni. În cazul în care Biblia cântărea mai mult, acuzata era declarată vrăjitoare şi trimisă pe rug. În cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, au fost expuse şi alte peste 50 de instrumente medievale de tortură, printre care şi renumita centură de fidelitate.

Centura de castitate era folosita in special de cavalerii medievali, care se asigurau cu ajutorul ei ca soțiile vor fi fidele in lipsa lor. Este un instrument ce poate fi considerat unul de tortura, întrucât foarte multe femei mureau din cauza ranilor si infectiilor de care sufereau din lipsă de igienă.

Replicile instrumentelor de tortură au fost aduse în Moldova de un polonez. Anterior, ele au mai fost expuse în 19 ţări.

"Aceste exponate au fost adunate de la mai mulţi colecţionari din Italia, Spania, Polonia, şi Germania. În 1970, obiectele au fost expuse pentru prima dată în Verona, iar de atunci au fost, în mai multe ţări din Europa", a zis organizatorul expoziţiei Zbignew Perzyna.

Expoziţia instrumentelor de tortură va fi deschisă până în data de 31 mai.

Lasă un comentariu