După o pauză de 25 de ani, circulaţia rutieră pe podul de peste Nistru, care face legătura dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc, va fi reluată

Embed:

Autorităţile de la Chişinău vor reabilita podul de peste Nistru, care face legătura dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc, pentru a relua circulaţia rutieră, după o pauză de 25 de ani. Experţi de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii au mers, astăzi, la faţa locului, pentru a stabili ce măsuri trebuie să fie întreprinse pentru a deschide podul cât mai curând.

Potrivit specialiştilor, la prima etapă, pentru lucrările de renovare trebuiesc aproximativ 100 de mii de euro, bani care vor fi atraşi din fonduri externe. 

Potrivit autorităţilor, iniţial, podul va fi curăţat, după care aici vor fi instalate indicatoare rutiere.

"Prima etapă prevede curăţirea drumului, aici nu s-a circulat zeci de ani, au crescut copaci, tufari. Lucrări de amenajare a podului, restabilirea reşoului, locurile de scurgere a apei, vopsirea parapetelor", a afirmat şeful de Direcţie, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Radu Rogovei.

Alături de angajaţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, la faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol, dar şi membrii Comisiei Unificate de Control.

"Militarii, care îşi duc serviciul la aceste posturi, chiar şi după redeschiderea lui, vor avea regimul de activitate şi în continuare la acest post, luîndu-se în considerăție că pe post se va relua circulaţia mijloacelor auto", a spus membrul CUC, Eduard Bumbac.

"Acest lucru va uşura procesul de deplasare pe pod a agenţilor economici atât din regiunea transnistreană, cât şi din Moldova, întrucât acesta a fost construit special pentru asta", a afirmat reprezentantul Tiraspolului, Andrei Medvedev.

Localnicii din Gura Bîcului spun că aşteaptă demult redeschiderea podului, în special cei care au rude în stânga Nistrului. Oamenii afirmă că astfel vor economisi timp, întrucât nu vor mai fi nevoiţi să înconjoare.

"Cu bicicleta ne ducem dacă ne trebuie. Se duc maşinile acolo la pod, dar dacă va fi deschis se pot duce mai aproape", a zis locuitoarea satului Gura Bîcului, Valentina Gabura.

Nadejda Osipov speră că, odată cu redeschiderea podului, îşi va putea vinde legumele din grădină în regiunea transnistreană.

"Nu avem unde realiza, iar la Chişinău este departe, acolo nu sunt locuri", a spus locuitoarea satului Gura Bîcului, Nadejda Osipov.

Podul care leagă satele Gura Bîcului şi Bîcioc a fost aruncat în aer în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992.

Deşi a fost reparat la începutul anilor 2000 cu sprijinul partenerilor externi, traficul rutier nu a fost reluat, din cauza Tiraspolului. Autorităţile separatiste au cerut garanții din partea Chișinăului că nu va folosi podul în scopuri militare.

Anterior, delegaţia Uniunii Europene în Moldova a salutat decizia privind redeschiderea podului. Europenii au menţionat că speră că acest lucru va facilita realizarea următorilor pași în formatul "5+2".

Lasă un comentariu