După ani de tratamente și așteptare, acum au speranțe mari. 30 de cupluri au beneficiat de programul de fertilizare in vitro

Rezultate îmbucurătoare pentru 10 dintre cele 30 de cupluri care au beneficiat de programul de fertilizare in vitro finanţat de stat.

Cel mai mare embrion implantat a atins vârsta de 21 de săptămâni. Acum, părinţii săi, un cuplu din Capitală, care ani la rând a trecut tratamente fără efect, se bucură, în sfârşit, de o sarcina care se dezvoltă sănătos.

Viitoarea mamă are 30 de ani şi spune că, împreună cu soţul său, au încercat să conceapă un copil timp de şapte ani. Din cauza resurselor financiare modeste, cuplul nu şi-a putut permite un tratament prin fertilizare in vitro.

Potrivit rezultatelor preliminare, din cele 30 de proceduri gratuite garantate, până acum, de stat, au fost confirmate 10 sarcini. Alte trei rezultate vor fi cunoscute în următoarele zile. Opt femei urmează să fie supuse procedurii de fertilizare in vitro până la sfârşitul anului, iar în nouă cazuri tratamentul s-a soldat cu eşec.

"Rezultatul fertilizării in vitro depinde de embrion şi de sănătatea embrionului în ultima instanţă. Cu siguranţă la pacientele după 35 de ani şansele vor fi mai mici", a spus medicul ginecolog obstetrician, Diana Al Fraj.

"Să fie tratate infecţiile urogenitale care sunt, pentru că asta şi ne opreşte într-o măsură oarecare. Ele vin, parcă analizele sunt bune, când aici depistăm că sunt anumite infecţii", a menționat directorul clinicii private, Veaceslav Moșin.

Femeile care nu pot concepe un copil pe cale naturală, susţin că acest program este ultima lor speranţă.

Totuşi, unele femei cred că rigorile impuse pentru acceptarea dosarului sunt prea severe.

Din luna aprilie şi până în prezent, comisia de evaluare a recepţionat 112 dosare. Primele 30 au fost deja selectate, iar celelalte vor fi examinate anul viitor.

"112 dosare, eu cred că sunt puţine. Eu cred că sunt mai mulţi doritori de a depune aceste acte. Cei care sunt, sunt cu contraindicaţii, când se duc să facă pe sector unele analize, sunt contraindicate acestui dosar", a afirmat şefa Secţiei Sănătatea Reproducerii, CMC, Ala Spinei.

Ministerul Sănătăţii planifică să mărească, în fiecare an, numărul familiilor care să beneficieze de acest program.

"Pentru primul an de implementare programul a acoperit 30 de proceduri de acest gen, pentru anul 2018, am planificat împreună cu CNAM 60 de proceduri, ceea ce înseamnă o dublare de număr. Asta pentru că rezultatele preliminare sunt pozitive", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Tratamentul gratuit de fertilizare in vitro poate fi efectuat la trei clinici private din țară. Potrivit statisticilor, în prezent, aproximativ 140.000 de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile.

În 3.000 dintre cazuri problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. În Moldova, anual, sunt efectuate aproape 1.000 de astfel de proceduri.

Lasă un comentariu