Cum economisim bani iarna. Agenţia pentru Eficienţa Energetică a lansat o campanie despre consumul raţional de energie

Embed:

Zilele scurte şi temperaturile scăzute din perioada rece a anului presupun şi un consum mai mare de energie electrică şi termică. Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Eficienţa Energetică au lansat astăzi o campanie de informare, în cadrul căreia moldovenii vor fi învăţaţi cum să economisească iarna banii. 

Irina Brăiescu este mamă a trei copii. Femeia spune că cheltuielile pentru energia electrică şi cea termică sunt destul de mari. Din această cauză, familia a decis să renunţe la becurile incandescente şi a optat pentru cele LED.

"Au o lumină foarte bună, lumină de zi. Consumul de energie electrică s-a redus practic dublu, în loc de 500 de lei achităm 300 de lei, având în vedere că avem în jur de 60 de becuri în întreaga casă", a spus consumatorul Irina Brăiescu.

De asemenea, familia reuşeşte să economisească bani şi din consumul de energie termică.

"Pentru a economisi energia am hotărât să descoperim toate radiatoarele în casă, astfel pătrunde şi căldura mai uşor în casă şi desigur că pe parcursul zilei beneficiem de lumina soarelui", a zis consumatorul Irina Brăiescu.

Una dintre metodele de a economisi energia electrică este sa deschideţi jaluzele și sa vă folosiţi de lumina de zi. De asemenea, Electrocasnicele pe care nu le utilizaţi trebuie scoase din priză, iar după ce v-ați încărcat bateria telefonului mobil, încărcătorul trebuie deconectat de la sursă. Experții spun ca lăsat in priza acesta oricum consuma energie electrică.

În cadrul campaniei lansate astăzi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică au fost împărţite 700 de becuri LED, astfel, consumatorii au fost încurajaţi să renunţe la becurile incandescente.

"Un bec incandenscent cu o putere de 100 de W, durata căreia de viaţă este o mie de ore costă 9 lei, iar înlocuindu-l cu un bec LED de 12 w cu acelaşi flux luminos durata căreia este de şapte ani, ori 30 de mii de ore economisim în acest timp circa cinci mii de lei", a spus directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Oamenii spun că aplică deja în practică mai multe metode despre care vorbesc specialiştii.

În cadrul campaniei, agenţia a lansat şi un spot.

Potrivit datelor statistice volumul energiei electrice livrate consumatorilor în 2016 a fost de peste patru miliarde de kWh.

Lasă un comentariu