Case şi beciuri inundate în mai multe localităţi

Embed:

Ploaia a făcut prăpăd în mai multe localităţi din ţară. Peste 120 de gospodării din satul Logănești, raionul Hâncești, au fost grav afectate în urma ploilor torenţiale de aseară. Pentru a evalua pagubele provocate de ploi în toată țara, premierul Pavel Filip a convocat, la miezul nopţii şi în această dimineaţă, două şedinţe la Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale.

Oamenii abia de au reușit să-și salveze animalele.

Acest bărbat nu poate să evacueze apa din casă, deoarece încă nu s-a retras cea din curte. Şuvoaiele i-au distrus bunurile din locuinţă, dar și o tonă și jumătate de porumb.

Puhoaiele au distrus garduri și porți, și au lăsat nămol în casele și curțile oamenilor. Grădinile s-au transformat în bălţi, iar apa din fântâni nu mai este bună de băut.

Pagubele sunt evaluate de o comisie specială. Până acum au fost constatate pierderi de peste 300 de mii de lei.

"Unde este cel mai grav, am pus tehnica, muncesc. Au venit salvatorii, evacuăm apa din fântâni, din subsoluri, din beciuri", a declarat primarulul satului Logăneşti, raionul Hâncești, Valentin Danu.

În orașul Iargara, din raionul Leova digurile a două lacuri au cedat sub presiunea apei. Salvatorii şi localnicii şi-au mobilizat forţele pentru a întări malul celui de-al treilea lac. Dacă digul va ceda, 250 de gospodării ar putea fi inundate.

"În acest caz pericolul este destul de mare ca să inundeze în jur la 30 de procente din localitate. Oamenii sunt înştiinţaţi. Am mers pe străzi ca să anunţăm oamenii. Am pregătit şi şcolile pentru, în caz de evacuare a oamenilor", a spus primarul orașului Iargara, raionul Leova, Eugeniu Mutaf.

"Împotriva naturii nu putem să stăm. Aveam foarte mult peşte. S-a dus pe vânt", a zis administratorul unui lac, Ion Reniță.

Potrivit autorităților, ploile au afectat şi alte localităţi din raioanele Basarabeasca, Ialoveni şi Cahul. Deocamdată, nu sunt informații despre eventuale pierderi provocate agricultorilor.

Pavel Filip a cerut la prima oră rapoarte complete despre consecințele ploilor.

"O să ţin foarte mult şi cer de la dumneavoastră să prezentaţi rapoarte exacte, corecte. Dacă vreţi până la urmă o să răspundeţi cu funcţiile cei care prezintă rapoarte eronate", a menționat premierul Pavel Filip.

Potrivit datelor oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe parcursul zilei de ieri cel mai mare volum de precipitaţii s-a înregistrat în satul Hruşca din raionul Camenca. Acolo au căzut 66 de litri de precipitaţii pe metru pătrat.

În Capitală, volumul precipitaţiilor de ieri a fost de 63 de litri pe metru pătrat, ceea ce reprezintă norma pentru o lună. În satul Bălţata din raionul Criuleni, ploile au fost în volum de 53 de litri pe metru pătrat, la Rezina au căzut 51 de litri, iar la Soroca 43 de litri pe metru pătrat.

În acest moment, toate drumurile din ţară sunt practicabile.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu