Brazii vor ajunge în pieţe peste două săptămâni

Embed:

Comercianţii au umplut vitrinele cu globuri colorate, cofetarii sunt gata cu tradiţionalele dulciuri de Crăciun, iar angajaţii pepenierelor îşi suflecă mânecile pentru a tăia molizii, care în curând vor înfrumuseţa casele oamenilor. În aproximativ două săptămâni, în piețele din ţară vor ajunge brazii.

Anul acesta, Moldsilva intenţionează să pună în vânzare 48 de mii de pomi de Crăciun, cu 15 mii mai mulți decât anul trecut. Responsabilii dau asigurări că prețul va rămâne același, de 36 de lei pentru un metru de brad.

În pepinierele din Străşeni cresc aproape 25.000 de molizi. Anul acesta, vor fi tăiaţi trei mii de pomi de Crăciun. Agenția Moldsilva va depune luni o cerere de autorizare în acest sens.

"În anul acesta avem preconizat tăierea a aproximativ 3100-3200 de pomi de Crăciun. Dimensiuni de la 1-6-7 sau chiar peste zece metri. De obicei, se aleg dimensiuni mai mari de un metru și pentru piața cu amănuntul până la 2,5-3 metri", a spus şeful întreprinderei silvocinegetică, Sergiu Chihai.

După ce sunt tăiaţi, brazii sunt transportaţi la depozitul central al agenției, de unde sunt puşi în vânzare. Un metru de molid va costa anul acesta 36 de lei, iar unul de pin - 25 de lei. De cinci ori mai scumpi vor fi brazii care se vând în ghiveci. Prețul acestora variază între 200 și 300 de lei pentru un metru.

"Îl folosim la sărbătorile de iarnă cu pământ, în ghiveci, după care poate fi replantat, bineînțeles dacă a fost întreținut corespunzător într-un loc mai răcoros, cu suficientă umiditate în cameră, ca să nu afectăm starea lui de sănătate", a menţionat şeful întreprinderei silvocinegetică, Sergiu Chihai.

Iar la Chişinău a început împodobirea principalului pom de Crăciun al ţării. Muncitorii au instalat mii de luminițe şi urmează să îl decoreze cu peste 1.500 de globuri.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu