Borman, CERCETAT în Rusia. Oleg Pruteanu riscă închisoare pe viaţă

Embed:

Interlopul Oleg Pruteanu, alias Borman, reţinut la Chişinău în luna octombrie, este cercetat penal şi în Rusia. Autorităţile de la Moscova au intentat un dosar penal pe numele lui şi îl acuză că ar fi transportat clandestin stupefiante din Africa și Europa în Rusia. Autoritatea criminală riscă 25 de ani de închisoare sau chiar detenţie pe viaţă.

"Cantităţi impunătoare de droguri erau transportate prin Europa şi regiunea baltică în ţările CSI. Stupefiantele erau comercializate inclusiv pe teritoriul Federaţiei Ruse. Potrivit anchetatorilor, organizatorul și coordonatorul grupării criminale este un cetățean al Republicii Moldova, născut în 1977, care a fost cercetat penal în repetate rânduri pentru crime deosebit de grave împotriva oamenilor, proprietăţilor şi securității publice", a spus reprezentantul Ministerului de Interne al Rusiei, Irina Volk.

Forţele de ordine de la Moscova au intentat dosarul încă în anul 2012. Ulterior, a fost înființată o echipă comună de anchetă formată din experţi din Rusia, Republica Moldova, Belarus și Spania. Astfel, în ultimii cinci ani, oamenii legii au confiscat peste 800 de kilograme de hașiș, iar peste 40 de membri ai rețelei criminale au fost reținuți.

Potrivit procurorilor de la Chişinău, cauza penală a fost deschisă de autorităţile ruse în data de 3 noiembrie, iar de atunci procurorii de la Moscova au acumulat mai multe probe care ar putea demonstra vinovăţia lui Pruteanu.

"Din informaţiile obţinute în rezultatul conlucrării cu colegii din Federaţia Rusă, preventiv i se incriminează 18 episoade de trafic internaţional de droguri, urmărirea penală la ei este în etapa de desfăşurare", a afirmat procurorul Lilian Bacalîm.

Lilian Bacalîm mai spune că Republica Moldova nu-şi extrădează cetăţenii. Autorităţile de la Moscova pot să transmită dosarul pentru examinare procurorilor din ţara noastră.

"În cazul în care reprezentanţii organelor de drept ai Federaţiei Ruse acumulează probe suficiente, îl citează, în cazul în care el nu se prezintă la necesitate, pot să-i aplice o măsură preventivă în contumacie, adică în lipsa persoanei şi să-l anunţe în căutare internaţională", a spus procurorul Lilian Bacalîm.

Oleg Pruteanu, alias Borman, cu alte trei persoane, au fost reţinuţi la Chişinău în data de 1 octombrie 2017. Ei sunt cercetaţi penal pentru organizarea unei grupări criminale, care se ocupa cu trafic de droguri.

Urmărirea penală în acest caz este în desfăşurare, iar recent au mai fost reţinute şi plasate în arest încă două persoane, membri activi ai organizaţiei criminale.

Lasă un comentariu