Boala sezonului rece. Numărul îmbolnăvirilor de pneumonie este în continuă creștere

Embed:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o campanie de sensibilizare a populaţiei cu prilejul Zilei Internaţionale a Pneumoniei.

Astfel, se încearcă prevenirea bolii respiratorii care afectează din ce în ce mai mult copiii din întreaga lume. Medicii de la noi din ţară atenţionează că, odată cu răcirea vremii, creşte numărul infecţiilor care afectează plămânii. 

Fiica Alinei Vidraşcu de doar trei ani a fost internată în Secţia de Pneumologie al Spitalului Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco. Totul a pornit de la o simplă viroză, care s-a transformat în pneumonie.

"Ne-am dus la policlinică, au ascultat-o şi parcă mai binişor, se rupea tusea. Am revenit acasă şi parcă era totul bine. Dar când colo, iar s-a ridicat febra noaptea 39,4-39,6", a spus mama, Alina Vidrașcu.

În aceeaşi secţie se tratează şi o altă fetiţă de trei ani, care s-a îmbolnăvit de pneumonie la grădiniţă.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în perioada rece a anului. Medicii atenţionează părinţii să fie precauţi atunci când copiii prezintă simptome.

"Dacă copilul are tuse care nu trece, se agravează, respiră mai des decât de obicei, face febră, devine neliniştit sau somnolent şi palid, acestea sunt semne care trebuie să îi pună în gardă pe părinţi şi să se adreseze neapărat la medici", a menționat şefa Secţiei Pneumonie a Spitalului V. Ignatenco, Irina Taraneț.

Copiii nu ar fi afectaţi de boală, dacă părinţii ar respecta câteva reguli simple, spun specialiştii.

"Noi vorbim de modul sănătos de viaţă, metodele de călire care sunt mai simple pentru părinţi. Vorbim despre alăptarea exclusiv la sân în prima perioada a vieţii, pentru că sunt transmişi anticorpii de la mamă la copil, dar şi vaccinarea antipneumococică, care protejează copilaşii de unele forme grave ale pneumoniei", a mai adăugat şefa Secţiei Pneumonie a Spitalului V. Ignatenco, Irina Taraneț.

În Republica Moldova situaţia s-a îmbunătăţit la acest capitol, după ce, acum patru ani, a început campania de imunizare împotriva pneumoniei.

Astfel, dacă în 2013, fiecare al treilea copil din ţara noastră s-a îmbolnăvit de pneumonie, în 2016 doar 3,6 la sută dintre micuţi au fost afectaţi de această maladie.

Lasă un comentariu