Bălțiul este din nou în pragul unei crize a deșeurilor. Primăria orașului nu poate evacua gunoiul din cauza datoriilor

Embed:

Consiliul Municipal din Bălţi cere ajutorul Guvernului şi Parlamentului pentru a rezolva problema evacuării deşeurilor menajere din oraş. O declaraţie în acest sens a fost votată astăzi.

Aleşii din Bălţi spun că oraşul este în prag de criză din cauza accesului restricţionat la groapa de gunoi. Pe de altă parte, agentul economic care o gestionează spune că nu permite depozitarea gunoiului din cauza datoriilor pe care le are municipiul. 

"Consiliul Municipal Bălţi se adresează către Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova pentru implicarea în soluţionarea problemei de salubrizare a Municipilui Bălţi", a spus consilierul Svetlana Cudreașova.

Situaţia din oraş este gravă, a declarat ieri, la şedinţa Comisiei municipale pentru sitiuaţii excepţionale, şeful Direcției Situații Excepționala a municipiului Bălți, Lilian Butnariuc, şi responsabilitatea îi aparţine primăriei.

"Mie foarte tare îmi place poziţia dumneavoastră de a cauta vinovaţi peste tot, ba e vinovat unul ba altul şi tot aşa. Noi ştim multe alte nuanţe şi alte momente. Haideţi să nu-l învinuim pe domnul Harabagiu sau pe altcineva. Găsiţi limbă comună cu reprezentanţii companiei şi rezolvaţi problema pe cale amiabilă", a menționat şeful IGSU Bălţi, Lilian Butnariuc.

Butnariuc a mai menţionat că problema evacuării deşeurilor trebuie rezolvată urgent. Odată cu încălzirea vremii, gunoiul va deveni un pericol şi mai mare pentru sănătatea oamenilor.

"Ce se referă la şobolani, ce se referă la câini pe care noi îi vedem în containere care se hrănesc din deşeurile acestea care nu sunt evacuate la timp. Noi nu am putut să nu batem în clopote, luînd în consideraţie că vin timpurile calde", a precizat şeful IGSU Bălţi, Lilian Butnariuc.

Agentul economic acuză autoritățile locale că nu pot alege de două luni un şef la direcţia municipală care este responsabilă de evacuarea gunoiului. În lipsa lui, nu are cine să semneze actele necesare. În plus, primăria mai are şi o datorie de 250 de mii de lei faţă de întreprindere.

La rândul său, primăria se plânge că tarifele percepute de gestionarul gropii de gunoi sunt mari. Pentru o tonă de gunoi, trebuie să achite 76 de lei. Autoritatea locală spune că nu poate achita în avans pentru servicii, aşa cum cere acesta.

La sfârşitul lunii decembrie, Guvernul s-a implicat pentru a depăşi criza deşeurilor din Bălţi. Cu trei zile înainte de Revelion, zeci de muncitori din Chișinău și carabinieri au adunat împreună cu angajații întreprinderilor comunale din Bălţi peste 1.000 de metri cubi de gunoi de pe străzile din oraş, după ce Primăria a reziliat contractul cu firma care se ocupa de evacuarea deşeurilor.

După aceasta, mai mulți directori de întreprinderi muncipale, dar și primarul interimar, Igor Șeremet, și-au anunțat demisia.

Lasă un comentariu