Anul trecut, peste 5.000 de moldoveni au fost supuși diferitor intervenții chirurgicale acoperite de polița de asigurare medicală

Embed:

Anul trecut, peste cinici mii de moldoveni au fost supuși diferitor intervenții chirurgicale acoperite de polița de asigurare medicală. Cifra este cu două mii mai mare decât în 2016.

Cele mai multe intervenții, 1.200 la număr, sunt cele cardiochirurgicale, adică pe cord deschis, făcute la Spitalull Clinic Republican, dar și la o clinică privată. 

Larisa Bivol are 63 de ani, iar cu doi ani în urmă, medicii au descoperit că are probleme cardiace. Atunci, în 2016, a trecut printr-o operație mimim-evazivă la o clinică privată din Capitală, acoperită de polița de asigurare.

Iar anul trecut, probleme au revenit, așa că femeia a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, unde a trecut printr-o operație pe cord deschis. Și aceasta a fost acoperită de polița de asigurare. 

"După câte eu știu, prima mea intervenție era undeva la 46 de mii. Dar la Republican, nu știu operația cât costă. Chiar am întrebat dacă este nevoie ceva de medicamente, au spus că au de toate", a spus locuitoarea Capitalei, Larisa Bivol.

Cele mai multe intervenții chirurgicale şi tratamente din contul poliţei medicale sunt efectuate la Spitalul Republican. Anul trecut, aici au fost făcute 738 de intervenții chirurgicale, dintre care 550 pe cord deschis. 

"De la 80 de mii la 130 de mii de lei. Acesta este costul pentru o operație, în funcție de starea pacientului și perioada pe care o petrece în secția de reanimare. Sunt medici care vor să ia un anumit fel de medicamente decât cele pe care le avem noi. Atunci pacienții le cumpără singuri", a menționat şeful Departamentului Chirurgie Cardiovasculară, Oleg Repin.

Chirurgii mai spun că sunt sute de pacienți pe listele de așteptarea încă din 2015. 

"Avem liste de așteptare, mai ales în cazul pacienților maturi, pentru că ei sunt mai mulți. Majoritatea au boli ischemice sau cu valve cardiace", a mai adăugat şeful Departamentului Chirurgie Cardiovasculară, Oleg Repin.

În clinicile private, o operație pe cord costă până la 50 de mii de lei. Iar costul unei intervenții pe cord deschis ajunge la 130 de mii de lei.

În 2017, pentru intervențiile la inimă, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocați peste 142 de milioane de lei, cu aproape 29 de milioane mai mult comparativ cu 2016.

Lasă un comentariu