Animalele, incinerate! ANSA a primit un incinerator de la Guvernul Estoniei

Embed:

Moldova se aliniază la standardele europene. Deşeurile animaliere nu vor mai fi aruncate sau îngropate, ci vor fi arse. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a primit un incinerator special de la Guvernul Estoniei al cărui cost este de aproape 230 de mii de lire sterline. Specialiştii susţin că donaţia ne va permite să evităm poluarea mediului şi răspândirea unor boli sau infecţii.

Până acum, în cazul focarelor de pestă porcină, specialiştii ANSA îngropau animalele în zonele afectate. Această metodă nu va mai fi aplicată, întrucât poluează apele subterane. Astfel, incineratorul mobil se va deplasa în raioanele unde va fi depistat virusul. 

Incineratorul poate arde într-o zi aproximativ 10 tone de deşeuri animaliere. El funcţionează pe bază de motorină, iar la un singur proces de distrugere consumă peste 800 de litri de combustibil.

În urma arderii, se obţine făină şi grăsimi, care pot fi utilizate la producerea
motorinei biologice şi a energiei electrice. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi susţine că Republica Moldova ar putea chiar să exporte astfel de produse.

"Noi am avut o discuţie cu colegii din Estonia. Dânşii vând aceste produse în piaţa din UE şi sunt gata să ne sprijine ca să exportăm şi noi. În Estonia, de exemplu, întreprinderea de procesare a acestor deşeuri funcţionează pe principiul autofinaţare, dar a finalizat anul trecut cu un profit de peste jumătate de milion de euro", a afirmat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

Totodată, în ţara noastră se va deschide un punct de colectare a resturilor animaliere care, în prezent, sunt aruncate la gunoi. În acest sens a fost elaborat şi un proiect de lege ce urmează să fie prezentat Guvernului.

"Este o obligațiune a Republicii Moldova preluat în cadrul Acordului de Liber Schimb, este o obligațiune pentru a dobîndi dreptul de export a cărnii de pui şi a ouălor pe piaţa Uniunii Europene", a spus directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

Republica Moldova are nevoie anual să proceseze aproape 15 mii de tone de deşeuri animaliere.

Lasă un comentariu